Eilersen-bg
english  de
contact Eilersen
 

Den gode idé lever videre

Den gode idé lever videre - artikel om Eilersens verdenspatenterede kapacitive vejeteknologi - J&M august 2015
Den gode idé lever videre - artikel om Eilersens verdenspatenterede kapacitive vejeteknologi - J&M august 2015

Den gode idé lever videre

I 1969 opdagede Nils Eilersen det kapacitive måleprincip, som blev patenteretog i dag er grundlaget for Eilersen Electric A/S. Måleprincippet udnyttes i vejeceller, der sælges til maskinbyggere over hele verden.

Af Simon Dinsen Hansen (J&M artikel august 2015)

En god idé kan række langt.

Det bevises i Kokkedal, hvor Eilersen Electric A/S beskæftiger 23 medarbejdere med udvikling, produktion og salg af Eilersens unikke digitale vejeceller.

I dag ledes virksomheden af Frederik Eilersen, men det var faderen Nils Eilersen, der lagde grundstenen. Det skete tilbage i 1969, hvor han opfandt en vejecellebaseret på kapacitiv måling, som i korte træk går ud på måling af en kapacitetsændring mellem to eller flere måleflader i vejecellen, når vejecellen bliver belastet.

Dette måleprincip giver den kæmpe fordel, at vejecellen kan gøres fuld digital og ikke mindst er langt mindre følsom over for stød og overbelastning end en traditionel vejecelle, der måler på et stræk i vejecellens materiale.

Speciale ved et tilfælde

Udviklingen af den kapacitive måling skete, mens Nils Eilersen var i gang med afslutningen af civilingeniørstudierne på Polyteknisk Læreanstalt (i dag Danmarks Tekniske Universitet). Her havde han fokus på forskellige måleprincipper, og hans speciale kom ved et tilfælde til at omhandle kapacitiv måling.

Efter sine studier blev Nils Eilersen udviklingschef i en virksomhed, der udviklede industrielt testudstyr. Et af selskabets bedst sælgende produkter var et mekanisk instrument til visning af pumpetrykket i dieselmotorer, og Nils Eilersen foreslog derfor ejeren af virksomheden, at man skulle udvikle en elektronisk version af testudstyret.

”Det var ejeren ikke interesseret i, og derfor besluttedemin far sig for at starte egen virksomhed,” fortæller Frederik Eilersen, som selv er uddannet civilingeniør.

I dag er virksomheden fortsat sikret ved hjælp af en række patenter, som både dækker den fysiske udformning af vejecellen, selve det kapacitive måleprincip og ikke mindst på den unikke processor inde i vejecellen.

Fokus på vejning

Hver eneste dag bliver vejecellerne, instrumenteringen og softwaren videreudviklet og optimeret, mens der indtil videre takkes nej til nye udviklingsprojekter, der ikke er beslægtet med vejning.

”Vi koncentrerer os om vejecellerne, og det er for at holde fokus, så vi ikke gaber over for meget på en gang. I stedet udvider vi distributionsnettet og etablerer samarbejder med specialister over hele verden,” siger Frederik Eilersen, der kalder det en kompleks opgave at udvikle og finde optimale globale kanaler for distribution af virksomhedens vejeceller.

For når det handler om vejeløsninger fra Eilersen, så handler det ikke kun om pris, det handler i højeregrad om kvalitet.

”Vi har som en af de eneste producenter kontrol over hele målekæden, idet vi producerer både vejecellerne, instrumenteringen og vejesoftwaren, og det er en af vores store styrker,” siger Frederik Eilersen

Vejecellen produceres stadig i Danmark

Det går godt for Eilersen Electric i Kokkedal.

Faktisk har der været to-cifrede vækstrater i virksomhedenigennem flere år, og flere og flere industrier får øjnene op for fordelene ved de robuste, digitale vejeceller. Placeringen i Danmark og virksomhedsstørrelsenpå 23 ansatte er en del af hemmeligheden.

”De fleste konkurrenter har flyttet produktionen til Asien, og så er det svært at få det rigtige samspil mellem udvikling og produktion. Så bliver alt standard,” fortæller direktør Frederik Eilersen, der netop har ’fleksibilitet’ som et nøgleord i forretningen.

”Hvis der er tale om kundetilpassede løsninger, så kan vi på få dage svare på, om det er noget, vi kan lave, og vi har vores eget team af udviklere, som kan lave kundetilpasset software. Det er noget, mange andre konkurrenter slet ikke kan tilbyde mere.

Vi har også set flere konkurrenter blive opkøbt af kapitalfonde, hvilke giver dem en lang beslutningsproces. Vi bestemmer selv, hvor meget og hvordan vi går ind i nye projekter,” påpeger Frederik Eilersen.

Samtidig monteres, lasersvejses og kalibreres samtlige vejeceller i Kokkedal, og selve stålet køber Eilersen også selv hjem og får det bearbejdet i Tyskland.

”At vi både udvikler og producerer i Danmark betyder utrolig meget, det giver os nogle muligheder, som andre ikke har”, slår Frederik Eilersen fast.


If you would like a quote or information on the Eilersen digital load cells and robust weighing solutions, please send a request using our contact form